​Anna Bergholtz 

- Öppnar ögon och bryter normer

 

Anna Bergholtz är föreläsaren som med sitt unika perspektiv inspirerar, berör och är en garanterad ögonöppnare. Som 3-åring fick hon barnreumatism, vilket lett till att hon använt rullstol och som vuxen blev Anna blind. Men varken sjukdom eller synförlust har hindrat Anna från att nå sina drömmar. Idag säger hon själv att hon aldrig varit så ”seende” som nu.
 

Anna är utbildad journalist, socialpedagog och diplomerad coach och har i över tio års tid aktivt arbetat för mångfald, inkludering och ett mer jämlikt samhälle.  För många är hon känd som ”Blindchick” från P3:s Morgonpasset och som Sveriges första blinda filmrecensent.  Hon har belönats med Lions Livskvalitetspris samt Inklusionspriset för sin förmåga att inkludera personer med funktionsnedsättning i samhället. Därutöver har hon nominerats till Svensk hjälte, i kategorin förebilder av Aftonbladet. Numera kan Anna även titulera sig barnboksförfattare, en dröm hon haft sedan barnsben. Och det är just barn och unga med funktionsnedsättning som Anna brinner lite extra för.

 

Med både livserfarenhet av normbrytande funktionalitet/funktionsnedsättning och arbetslivserfarenhet med sociala frågor är Anna en kunnig föreläsare med många bottnar. Hon är en mästarinna på att skräddarsy sina uppdrag så att de passar målgruppen på bästa sätt och arbetar gärna interaktivt med deltagarna.

 

Här är några exempel på Annas föreläsningar:

Boosta ditt unika jag – alla har vi en blindbonus.

Annas inspirerande resa med kronisk sjukdom och synförlust, hur hon övervunnit inre och yttre hinder . Det handlar om kraften i vår egen inställning och tillgången i olikhet.

Tema: Drömmar, vision, mål, förändring, självkänsla, empowerment och motivation.

 

Vi och dem, tillsammans är vi oslagbara!

Om mångfald med fokus på funktionalitetsnormen. Hur möter vi mångfalden bland kunder, medlemmar, medborgare och medmänniskor? Hur inkluderar och tillvaratar vi allas styrkor och kompetens på en arbetsplats? Föreläsningen inspirerar och öppnar ögon kring det fantastiska som händer när vi vågar bredda normen och hur vi rent praktiskt går tillväga.

Tema: Mångfald, funktionalitet, normkritik, tillgänglihget och inkludering.

 

Sedd, hörd och berörd.

Vi möts och bemöter varandra hela tiden. På jobbet, inom sjukvård, i affären och bland vännerna. Ibland i svåra skeden i livet. Men hur når vi en bemötandekultur där alla känner sig viktiga och välkomna? Det handlar om lika behandling, vilket i praktiken betyder olika behandling. Föreläsningen skräddarsys noggrant efter målgrupp.

Tema: Bemötande, lika behandling, möteskultur, inkludering och delaktighet.

 

Blind, ett annat sätt att se.

För alla som är nyfikna på hur det är att leva som blind. Det handlar om att se med sina andra sinnen. Om allt från bemötande till det praktiska som matlagning, shopping, skola, arbete till hur en läser, ser film, reser och har en aktiv fritid.

Tema: Blind, synnedsättning, sinnen och leva med funktionsnedsättning.

 

En inkluderande skola – hur når vi dit?

Hur gör vi för att på bästa sätt inkludera elever med funktionsnedsättning i skolan? Den politiska visionen En skola för alla” har funnits i över 30 års ti, men att få till det i praktiken är svårt. Föreläsningen sätter fokus på normmedvetenhet, bemötande och tillgänglighet – viktiga ingredienser i ett inkluderande ledarskap. Egna erfarenheter varvas med fakta och konkreta tips.

Tema: Inkluderande organisation, normmedvetenhet, individualisering och tillgänglighet.

 

”Anna imponerar med sin personlighet, professionella inställning, ödmjukhet och nyfikenhet på livet. Med humor, äkthet och en självklarhet på scen når hon människors hjärna och hjärta.” 

Sammanställning baserat på anonyma svar från 11 kunder och kollegor.

 

”Anna är fängslande och humoristisk som föreläsare. Hon berör funktionshinderspolitiska aspekter av kultur, media och  arbetsmarknad. Barnperspektivet lever i föreläsningar och i Annas barnböcker. Uppdragen som moderator präglas av noggranna förberedelser, känsla av närvaro på scen, kunskap och engagemang. Vänlig stämning och ett ledigt skratt är kännetecken för Annas agerande.”
Riitta-Leena Karlsson, fd. funktionshindersombudsman i  Stockholm stad.

 

”Anna öppnar ögonen på oss andra som ännu inte kommit så långt i vår personliga utveckling. En sann inspiratör som jag gärna stöter på igen!”
Deltagare vid kvinnoevent på Connecta

 

”En riktig powerkvinna som ser på livet med glädje. Jag tycker själv att det är fantastiskt att hon tar upp dessa frågor om mångfald och att bli inkluderad, hon gör det på ett coolt och roligt sätt. En riktigt bra förebild och definitivt en person vi alla borde lyssna på och ta lärdom av.”
Sophie Gripenberg, deltagare vid event anordnat av Sensus