Håkan Svensson

- Ett skrynkligt ess i rockärmen

  

Idag är Håkan Svensson inte bara vid liv utan han lever fullt ut. Han stal inte tid från någon, utan är idag utbildad till sjukgymnast och är en framgångsrik företagare. Håkan har skapat sig ett väletablerat namn i talarvärlden med åhörare från bl a IKEA, ABB och ett stort antal utbildningar och LSS-verksamheter. Håkan ett säkert kort att anlita som föreläsare i många olika sammanhang, det sistnämnda vittnar hans referenser om.
 
Att cp-skadade Håkan ville bli sjukgymnast ansågs orealistiskt. Hur skulle han klara de finmotoriska momenten, han som varken kunde skriva eller ens bjuda på ett glas vatten efter avslutad behandling. Att han – tack vare – sin CP-skada har en unik förståelse för kroppens möjligheter och begränsningar reflekterade ingen över. Rektorn på sjukgymnastutbildningen rekommenderade honom att söka sig någon annanstans – för att inte stjäla tid från klasskamraterna.
 
Arbetsförmedlingen ifrågasatte valet att bli egen företagare och erbjöd honom istället en praktikplats där han skulle räkna spikar. Försäkringskassan uppmanade honom att gå tillbaka till sjukersättning. 
I en allmänmänsklig men ändå mycket angelägen föreläsning, fylld av skratt och tårar, berättar Håkan om våra besynnerliga behov av att kategorisera människor i fack och därifrån skapa normer som sedan blir vedertagna. Vårt fokus på grupper och dess olikheter hindrar inte bara enskilda individer att blomma ut i sin fulla kapacitet, det gör också att begrepp som mångfald och tillgänglighet inte kan slå igenom på allvar. Även om innehållet är synnerligen aktuellt och viktigt så landar också åhörarna i insikten att vi faktiskt kan förvalta det ess i rockärmen vi alla bär på, hur skrynkligt det än må vara. 
 

”Vill Ni ha en föreläsare i toppklass så kan jag varmt rekommendera Håkan! Tack Håkan för ditt fantastiska framträdande hos oss. Du inspirerar och förmedlar så mycket klokhet - och du fängslar publiken med både skratt och tårar. Tack!” - Victoria Lenander, Marknadschef mäklarfirman Widerlöv & CO

”Vi har anlitat Håkan vid medlemsaktiviteter ett flertal tillfällen. Varje gång med högsta betyg. Håkans föreläsning är otroligt inspirerande. Med en fantastisk energi och glädje berättar han sin historia. I publiken blir det både skratt, tårar och framförallt många tankeställare. Får Ni chansen att lyssna på Håkan – ta den!” - Eva Wallin, Finansförbundet