Jouanita Törnström

- Våga säga Ja till livet - om att övervinna borderline

Jouanita kommer från en vanlig medelklassfamilj från Skåne. Familjeidyllen var bra fram tills hon var 7 år då Jouanitas pappa träffade en ny kvinna och var otrogen och som han sedan valde att vilja leva med. 
 
Familjenkonstellationen blev mina barn, dina barn och våra barn. Jouanita valde att bo med sin pappa och det resulterade i att hon förlorade kontakten med sin mamma, mormor och morfar och fick svårt att få en relation till pappans nya kvinna som inte kunde ta Jouanita till sig. 
 
Som tonåring började Jouanita med självskadebeteenden. Och år 2000 gjorde Jouanita som 27-åring två allvarliga självmordsförsök med 5 dagars mellanrum vilket ledde till att Jouanita idag har en 6 procentig invaliditet. Men tack vare att någon från vården stod för hoppet och inte gav upp på henne samt tack vare kärleken så överlevde Jouanita till alla odds. 
 
Jouanita har skapat en karriär som föreläsare och författare och som Återhämtningkonsult inom psykiatri i eget företag och är också medlem i organisationen Shedoo, i RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) där hon jobbar som kursledare och i (H)järnkoll som Attitydambassadör.
 
Kort om Jouanita Törnström
I Jouanita Törnströms föreläsning "Våga säga Ja till livet - om att övervinna borderline" berättar hon om tiden som skilsmässobarn, om känslan att som 7-åring blir sviken av den ena vuxne efter den andra, om övergivenheten, otryggheten och självföraktet på grund av föräldrars skilsmässa, den psykiska/verbala misshandeln som tonåring till insjuknade av ångesten, svåra depressionen, ätstörningen och så småningom även till diagnosen borderline (Emotionell instabil personlighet). Men hon berättar också om konsten att så småningom Våga säga Ja till livet - och att övervinna borderline. 
 
Jouanita är idag mamma till två pojkar och lever ett vanligt familjeliv. Hon är i grund och botten utbildad sjuksköterska med inriktning medicin/kirurgi och psykiatri, men jobbar idag helhjärtat utifrån ett brukarperspektiv inom utbildning i sitt företag. År 2004 gav hon ut sin första självbiografiska bok "Ansiktet bakom masken - om att vara borderline" och år 2013 kom uppföljaren ut: "Våga säga Ja till livet - om att övervinna borderline". Båda speglar Jouanitas psykiska ohälsa men också om kampen på vägen tillbaka till livet. Jouanitas hjärtefrågor berör ämnena Bemötande och Återhämtning. 
 
Jouanita är även utbildad instruktör i kurserna Första Hjälpen till Psykisk Hälsa via Karolinska Institutet och utbildar tillsammans med sin kollega Första Hjälpare inom bl.a vård och omsorg till ett bättre och tryggare akut första bemötande för personer med psykisk ohälsa. 
 
Läs gärna mer om Jouanitas verksamhet på www.aterhamtningskonsult.se